fbpx

Paras ulkoinen kovalevy? SSD vai HDD

Pohditko ulkoisen kovalevyn ostoa? Tässä lyhyt kattaus mitä asioita kannattaa selvittää ennen ostamista.

SSD ja HDD asemilla on muutamia ratkaisevia eroja ostopäätöstäsi varten. Seuraavat kysymykset ovat keskeisimpiä huomioitavia asioita:

  1. Haluatko asemaltasi erityisen nopeaa suorituskykyä?
  2. Muodostuvatko tiedostosi pääosin useista pienistä tiedostoista, kuten kuvista- ja musiikkitiedostoista?
  3. Muodostuvatko tiedostosi pääosin isoista ohjelmistopaketeista, kuten sovellusajureista?
  4. Paljonko tarvitset tallennustilaa?
  5. Kuinka tärkeäksi koet tiedostojesi tuhoutumissuojan?
  6. Kuljetatko asemaa paljon mukanasi paikasta toiseen?
  7. Hinta?

Käsitellään nämä kysymykset yksi kerrallaan ja annetaan paremmalle vaihtoehdolle 1 piste kysymystä kohden.

Suorituskyky

  1. Mikäli haluat, että asemallasi on todella nopea suorituskyky, ja muilla ominaisuuksilla ei ole, tai on vain vähän merkitystä, valintasi on SSD-Asema. Puhuttaessa ulkoisista kovalevyistä kannattaa kuitenkin huomioida, minkä nopeuden SSD-asemia maamme kaupat oikeasti myyvät. Teoriassa SSD-aseman nopeus voi olla jopa 3500 Mt/s. Ulkoisten kovalevyjen osalta kaupoissamme myytävät SSD:t ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kuitenkin maksimissaan 1100 Mt/s.

Yleisimmät myytävät SSD-asemat ovat nopeudeltaan 550 Mt/s. Suurin osa myytävistä HDD-levyistä yltävät maksimissaan 130 Mt/s. On siis syytä pohtia haluatko maksaa tuosta nopeuserosta noin 2-kertaa enemmän? Hinnat noin (HDD 500GB 45 € ja SDD 500GB 90-100 €).

  1. Voittaja SSD: 1p

Pieni vai iso tiedosto

2,3, Mikäli tiedostosi muodostuvat pääosin kuvista ja musiikkitiedostoista on asia kaksijakoinen (Alla kohta 5). SSD-asema soveltuu selkeästi paremmin usean pienen tiedoston lataamiseen samanaikaisesti kuin HDD. Toisaalta HDD on parempi vaihtoehto lataamaan yksittäisiä isoja tiedostoja, kuten sovellusajureita. Yksittäiset tiedostot kuluttavat latauskapasiteettia vähemmän, kuin monen tiedoston lataus samaan aikaan.

2. SSD: 1p

3. HDD: 1p

Tallennustilan koko

4. Tallennustila kapasiteettia löytyy, sekä SSD: stä kuin myös HDD: stä. HDD vie voiton tallennustilan edullisuuden vuoksi. Jos katsotaan puhtaasti tallennustilan hintaa HDD 0,03-0,04 senttiä Gt, kun vastaava on SSD: llä on 20-30 senttiä.

4. HDD 1p

Tuhoutumissuoja

5, Kuvat ovat usein ihmisille merkittäviä asioita ja niiden säilyvyys täten erityisen tärkeää. HDD-levyt rikkoutuvat hieman useammin kuin SSD, mutta ero ei ole merkittävä. SSD-asemalta tiedostojen palautus on kuitenkin huomattavasti vaikeampaa, kuin HDD-levyissä. Säilytyksen osalta asia menee siis päinvastoin, kuin latauksessa (kohdissa 2 ja 3).

SSD-asemien haavoittuvuus tiedostojen lopullisesta menettämisestä on todellinen, ja niitä käyttäessä kannattaa panostaa varmuuskopiointiin. SSD-asemiin on olemassa jo joitakin itsestään varmuuskopiointeja suorittavia asemia, joista Samsungilla lienee parhaimmat. Samsung on tosin myös kalleinta laatua mitä saatavilla on.

5. HDD 1p

Turvallinen kuljetus

SSD-asemat kestävät erittäin koviakin iskuja osuessaan maahan ja HDD-levyt eivät juuri yhtään. Jos tarkoituksesi on päivittäin kuljettaa levyä paikasta toiseen, saat taatusti SSD-asemasta rahoillesi vastinetta.

6. SSD 1p

Hinta

Hinnasta on puhuttu jo edellä monesti ja SSD-asemat ovat karkeasti 1,5-2 kertaa kalliimpia kuin HDD-kiintolevyt. Nopeimmat SSD-asemat, joita kaupoissa on saatavilla (1000 Mt/S), ovat noin 3-kertaa kalliimpia kuin HDD-levyt.

7. HDD 1p

Tulokset

HDD 4p ja SDD 3p

Tulosten tasaisuudesta johtuen voidaan päätellä, että oikean ulkoisen kovalevyn valinta on haastavaa. SSD-asemat kiilaavat varmasti ohi lähitulevaisuudessa, varmuuskopioinnin ominaisuuksien parantuessa. Vuonna 2020 HDD-levyillä voidaan sanoa olevan vielä paikkansa.

Tutki kovalevysi valinnassa edellä esiteltyä 7 kohdan vertailua, ja tutki rauhassa kauppojen valikoimien ominaisuuksia. Toivottavasti tästä artikkelista on sinulle apua löytämään sinulle sopiva tallennuslaite.

Suosittelemme, että sinulla olisi molemmat (SSD ja HDD) tallennuslaitteet eri tarkoituksiin. HDD:llä sinun kannattaa säilyttää itsellesi tärkeitä tiedostoja ns. varastossa. SSD: asemaa suosittelemme päivittäiseen tiedonsiirtoon. Hintoja voi verrata kätevästi esim. Hintaopas.fi sivulla.

Tutustu myös ilmaiseen oppaaseen, jossa testataan kiintolevyjen luku- ja kirjoitusnopeuksia. Mukana mm. Transcend, Verbatim ja Buffalo ministation Samassa oppaassa on näiden hintavertailua 🙂 https://konttimet.fi/ilmainen-tuoteopas-sinulle/

Lähteitä

https://palveluvertailu.com/elektroniikka/paras-ulkoinen-kovalevy/